Motiune PDL: Guvernul Ponta, fabrica de someri

Partidul Democrat Liberal a depus la Parlament motiunea simpla ”Guvernul Ponta – fabrica de someri”, in care cere Guvernului sa-si asume raspunderea pentru dezastrul de la Oltchim si pentru drama celor peste 3 000 de angajati aflati la un pas de somaj.

Cazul Oltchim este exemplul cel mai elocvent pentru ceea ce inseamna guvernarea USL: incompetenta, nepasare, minciuna si cinism.

Combinatul Oltchim, pe marginea prapastiei sub guvernarea USL

In acest moment, combinatul se afla intr-o situatie dramatica. Oltchim este amenintat cu sistarea alimentarii cu energie electrica, productia s-a oprit iar angajatii au facut greva foamei zile la rand, la inceputul lunii februarie, ca sa-si primeasca salariile. In loc de redresarea combinatului, promisa in campania electorala, guvernul a oferit singura solutie de care este capabil: insolventa si, cel mai probabil, lichidarea.

PDL a pregatit Oltchim pentru privatizare

Guvernarea PDL s-a angajat sa urmeze calea catre o privatizare corecta a Oltchim, in interesul statului roman, avand drept coordonate esentiale: un investitor strategic pentru privatizare, conversia prealabila obligatorie a creantei AVAS in actiuni, integrarea rafinariei Arpechim in procesul de privatizare (cu implicarea statului pentru preluarea prin negociere de la OMV Petrom), doua etape de privatizare: depunerea de oferte publice neangajante in prima etapa si licitatie oferta in plic in cea de-a doua etapa.

In 2011, Comisia Europeana a dat avizul de conversie a datoriilor in actiuni – un raspuns asteptat indelung, care deschidea oportunitatea unei privatizari de succes.

Guvernul Ponta, groparul Oltchim

Ajunsa la putere, USL a aruncat in aer toate sansele de reusita ale privatizarii Oltchim. Guvernul Ponta a schimbat in ultimul moment strategia de privatizare a combinatului, renuntand la conversia in actiuni a creantei AVAS. Drept rezultat, interesul marilor investitori de a prelua un combinat cu datorii uriase a fost extrem de scazut. Acelasi guvern condus de Victor Ponta a organizat total neprofesionist licitatia de privatizare, fara un filtru serios pentru participanti. I s-a dat, astfel, mana libera lui Dan Diaconescu sa transforme privatizarea Oltchim intr-un show de prost gust. Tot Guvernul Ponta a pus pe fuga investitorii seriosi, lasand impresia de amatorism. Nu stim daca investitorii strategici vor mai fi vreodata interesati de Oltchim sau de orice companie de stat, cu USL la putere.

Minciunile din campanie

La Oltchim, 3 297 de angajati, ajunsi in pragul disperarii, asteapta ca Guvernul Ponta sa-si indeplineasca promisiunile. USL s-a folosit, in campania electorala, de situatia acestor oameni, i-a amagit cu solutii pe care de-abia acum aflam ca nu le au. Premierul s-a angajat in fata natiunii ca ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, va raspunde cel putin cu functia pentru privatizarea Oltchim. Dupa esecul privatizarii, guvernul a continuat sa promita solutii pentru redresarea combinatului si salvarea locurilor de munca. Acum, ca alegerile au trecut, vedem cat se poate de limpede care este solutia universala a USL: insolventa si lichidarea. Astazi, Guvernul Ponta nu mai are nevoie de cei 3 297 de angajati ai Oltchim, asa ca isi permite sa ii acuze cu cinism ca sperie investitorii cu protestele.

Solicitarile PDL

PDL considera ca ministrii Chitoiu si Vosganian sunt direct raspunzatori pentru situatia in care a ajuns astazi Oltchim. De aceea, PDL cere celor doi ministri sa-si asume responsabilitatea in cazul Oltchim. Totodata, PDL solicita guvernului Ponta sa prezinte planul de redresare a combinatului si sa faca demersuri pentru a atrage la Oltchim investitori seriosi, capabili sa faca din Oltchim un combinat profitabil si sa pastreze locurile de munca in regiune.

Puteti citi AICI motiunea simpla a PDL – Guvernul Ponta, fabrica de someri.