Guvernul USL, campion al scumpirilor

După 11 luni de guvernare USL, românii simt pe propria piele că au fost păcăliți. USL nu le-a adus un trai mai bun, ci dimpotrivă: creșteri de prețuri și o putere de cumpărare scăzută.

Scăderea constantă a nivelului de trai arată limpede că USL a eşuat ca forţă de guvernare în România. Sloganurile Jos PDL! și Jos Băsescu! nu țin loc de soluții pentru economie.

Scumpiri în ritm accelerat în guvernarea USL

Primul an de guvernare USL vine cu scumpiri istorice pentru români. Practic, prețurile au crescut în 11 luni de guvernare USL cât în toată perioada de guvernare PDL la un loc.

Media scumpirilor în cele două perioade este de 22%, potrivit analizelor economice, însă vorbim de o perioadă de peste trei ani, comparată cu una de nici măcar un an. Creșterea prețurilor este un rezultat direct al politicilor economice ale USL care se bazează pe sufocarea mediului privat cu taxe și impozite. Iar performanțele economice ale USL după 11 luni de guvernare nu îndeamnă la optimism.

Același salariu mediu, prețuri mai mari

Datele economice arată îngrijorător: costul vieţii a crescut în cele 11 luni de guvernare USL, în timp ce salariul mediu a rămas același. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net pe economie a stagnat sub guvernarea USL, deși salariile bugetarilor au fost reîntregite în această perioadă. În luna februarie 2013 salariul mediu net a fost identic cu cel înregistrat în aprilie 2012 – ultima lună de guvernare PDL, adică 1.553 lei.

Guvernul USL a pierdut bătălia cu inflaţia: rata anuală a inflaţiei rămâne peste 5%, comparativ cu 1,8% cât era cu un an în urmă. Pentru că USL nu e în stare să ţină în frâu inflaţia, românilor li se devalorizează şi economiile bancare: dobânzile anuale pentru banii depuşi la bănci sunt în medie de 4%, deci sub rata inflaţiei.

Din banii puţini pe care-i au, românii sunt nevoiți să suporte povara tot mai mare a prețurilor și a facturilor.

  • Din aprilie 2012 şi până în ianuarie 2013 (ultimele cifre oficiale disponibile), majoritatea produselor alimentare s-au scumpit. Pe primul loc în topul scumpirilor din această perioadă se situează cartofii, cu o creștere uriașă, de peste 80%. Pe următoarele locuri se situează în ordine grâul (39%), fasolea (36%), porumbul (32%), carnea de pasăre (26%) și ouăle (23%).
  • Benzina s-a scumpit cu 8%, iar motorina s-a scumpit cu 1,3% față de aprilie 2012. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care prețul mediu european al benzinei şi motorinei au scăzut.
  • De la 1 aprilie au crescut prețurile la bere și țigări, iar în spitale s-a introdus coplata. Din aceeași dată s-au scumpit pașapoartele şi gazele pentru consumatorii non-casnici şi au crescut taxele de pod peste Dunăre.
  • Creșterea accizelor la țigări și bere trebuia să se aplice abia de la 1 iulie. Guvernul USL a decis însă decalarea calendarului cu trei luni pentru a genera încasări suplimentare la buget, în condiţiile în care incompetenţa guvernamentală a dus la scăderea veniturilor bugetare.
  • Scumpirea cu 5% a gazelor pentru consumatorii industriali va genera scumpiri în lanț la toate produsele. O nouă majorare, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru cei non-casnici urmează să intre în vigoare începând cu 1 iulie.