Fermierii romani, cuprinsi de disperare sub guvernarea USL

Imaginile-simbol ale crizei economice din anii ’30 in lume erau cele cu fermierii care, cuprinsi de disperare ca nu mai au cui vinde, varsau intreaga productie de lapte pe camp. Iata ca, dupa 80 de ani, istoria se repeta. Insa, de aceasta data, nu criza economica este de vina, ci incompetenta Guvernului Ponta, care nu este in stare sa gestioneze problema sigurantei alimentare in Romania.

Rand pe rand, carnea de vita, carnea de curcan si laptele au fost lovite de scandaluri din care Romania a pierdut credibilitate, bani si piete interne sau externe. Intregul lant de productie si vanzare sufera in aceasta perioada: de la cei 1 milion de agricultori care trebuie sa plateasca deja impozitele majorate de guvernul Ponta la procesatorii care vad cum se apropie falimentul si la consumatorii care nu mai stiu daca ceea ce cumpara e verificat si sigur.

Desi era obligatia lui, Guvernul nu s-a obosit sa gaseasca vinovatii in scandalul laptelui infestat cu aflatoxina, iar romanii sunt speriati si nu mai consuma lapte decat din import. Lipsa de control a etichetarii a dus la depistarea de produse cu carne de cal in loc de carne de vita, ceea ce a condus la prabusirea pietei produselor alimentare din carne de vita. In acest context, sute de producatori se afla in pragul falimentului, pierderile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar laptele si carnea sunt aruncate pe camp.

Prezenta USL la putere e un dezastru pentru agricultura si industria alimentara romaneasca. Acest domeniu a primit de la USL doar impozite, politizare si incompetenta guvernamentala.

Este evident ca actualul ministru al Agriculturii nu are capacitatea necesara de a gestiona aceasta criza, iar pe implicarea lui Victor Ponta s-a vazut ca nu se poate conta. In orice caz, primul pas care se impune este demisia ministrului Daniel Constantin. Pasul doi ar trebui sa insemne prezentarea de catre noul ministru, in regim de urgenta, a un plan national pentru ajutorarea agricultorilor romani. Iar in pasul trei e obligatoriu sa fie prezentata o strategie de recastigare a increderii consumatorului roman prin intarirea controlului de siguranta alimentara si a masurilor de prevenire a unor noi probleme.

Toate acestea se pot face doar daca, pe de o parte, guvernul Ponta renunta la politrucii care sufoca sistemul sanitar-veterinar si pune la lucru specialistii, iar pe de alta parte combate activ coruptia care permite unor agenti economici sa incalce regulile de siguranta alimentara aruncand in aer increderea consumatorilor in intregul sistem.