29 iulie 2014

Gheorghe Ialomiţianu: “Ca de obicei, pentru Victor Ponta negrul este alb. Rectificarea pozitivă cu care se mândreşte, este, în fapt, negativă, cu 3,5 miliarde de lei”

29 iulie 2014

Rectificarea bugetară anunţată de premierul Ponta drept pozitivă este, în realitate, una negativă, susţine fostul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.

“Ar fi imposibil să avem o rectificare pozitivă în condiţiile în care veniturile bugetare efective din semestrul I sunt cu 4,9 miliarde de lei mai mici faţă de prevederile bugetare. Este elementar că atunci când ai minus la buget nu poate să îţi dea cu plus la rectificare”, spune Ialomiţianu.

El explică faptul că premierul Ponta şi Guvernul său dau aparenţa de rectificare pozitivă apelând la câteva artificii tehnice, numai bune de fardat realitatea bugetară a României.

“Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Mai exact, pentru 2014 Victor Ponta a blocat aproximativ 10% din bugetul fiecărui ordonator de credit, cu excepţia cheltuielilor cu salariile. Premierul a extins aplicarea prevederilor legii 500 din 2002 privind finanţele public, adică blocarea cheltuielilor bugetare cu 10% mai puţin a banilor de salarii, până la sfârşitul lui 2014, de unde iniţial această măsură era agreată cu FMI doar pentru primul semestru al anului 2014. Acest lucru înseamnă, în principal, blocarea cheltuielilor cu investiţiile ceea ce afectează firmele de bună credinţă care au contracte cu instituţiile publice. Spun de bună credinţă pentru că am bănuiala că firmele de casă ale PSD,

 

care au contracte fantome, îşi primesc banii. Efectul este reducerea numărului de locuri de muncă în sectorul privat”, spune Gheorghe Ialomiţianu.

El mai spune că al doilea truc al premierului Ponta pentru a transforma rectificarea negativă într-una pozitivă îl reprezintă compensările între venituri şi cheltuieli la nivelul autorităţilor locale, aşa numitele swap-uri. “Victor Ponta nu a avut bani să le dea autorităţilor locale aşa că le-a dat posibilitatea de a compensa datoriile faţă de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile şi cheltuielile prin operaţiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei”, spune Gheorghe Ialomiţianu. “Vorbim deci despre o economie artificial de 2,3 miliarde de lei de la blocarea cheltuielilor plus 1,2 miliarde de la operaţiunile de swap. Practic, o rectificare negativă de 3,5 miliarde de lei”, spune fostul ministru de finanţe.

Gheorghe Ialomiţianu mai adaugă că rectificarea va consfinţi neaplicarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. “Acum este momentul, dacă chiar se doreşte aplicarea măsurii de la 1 octombrie, să se taie cheltuieli cu 1,2 miliarde de lei pentru a compensa aplicarea măsurii până la finalul anului, adică pentru trei luni. Este o dovadă clară că Guvernul Ponta a îngropat măsura reducerii CAS”, spune fostul ministru de finanţe.

 

Departamentul de comunicare al PDL