11 februarie 2013 de 2 comentarii.

SOS statul de drept…din nou!

Propunerea facuta de un proaspat senator PNL, de a desfiinta Consiliul National al Audiovizualului, este revoltatoare si infricosatoare. Este lesne de inteles ce urmareste aceasta initiativa: sa dea liber manipularii, calomnierii si degradarii continutului audiovizual. Daca asa intelege USL sa faca reforma statului, atunci merita sa ne intrebam ce va urma dupa eliminarea CNA? Va trece USL la desfiintarea tuturor institutiilor care deranjeaza Puterea?

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Ce vor face televiziunile de casa ale USL, in lipsa unei institutii care sa le sanctioneze abaterile? Vor avea dreptul sa faca atacuri la persoana, sa jigneasca si sa denigreze persoane publice, sa faca tele-justitie, sa faca propaganda Partidului Unic, sa plateasca mercenari fara minime valori morale, etice sau profesionale – fara a putea fi trase la raspundere, oprite din derapajele antidemocratice?

Unele televiziuni vor deveni din instrumente politice, asa cum sunt acum, arme politice letale.  Cei care promoveaza astfel de idei nu stiu oare ca exista decizii europene care reglementeaza functionarea institutiilor de control in audio-vizual? Daca aceasta propunere ar deveni realitate, Romania ar risca sa incalce legislatia europeana si sa fie sanctionata prin procedura de infringement.

Si mai trist este ca eliminarea CNA ar putea fi numai inceputul. In Romania condusa de USL nu doar CNA este in pericol, ci toate institutiile care nu sunt pe placul puterii. Dupa ce va fi desfiintat CNA, asa cum s-au pronunțat o parte dintre liderii USL, va veni randul DNA, CNSAS, ANI si al Curtii Constitutionale. Scenariul este acelasi, ca in vara trecuta, cand USL a pus in pericol statul de drept.

Cum s-ar putea intampla asta? Ca intr-un joc de domino. Fara CNA, televiziunile vor putea manipula publicul cu informatii si acuze false, fara a fi trase la raspundere. De aici pana la a induce opiniei publice ideea ca nu avem nevoie de CNSAS, ANI si DNA mai este doar un pas. Apoi, in liniste, s-ar trece la desfiintarea lor, cu acordul „cetatenilor bine informati”, victime ale manipularii si dezinformarii.

In acest moment, opozitia trebuie sa fie mai unita si mai vigilenta ca oricand. Democratia s-a castigat prin varsare de sange. Obligatia noastra este sa o pastram prin luciditate si prin respectarea unor reguli sau norme fundamentale.

2 comentarii Etichete:
  1. petrechelaru

    Cu alte cuvinte, ne indreptam spre o Diktatura? Parlamentara. cred. gresesc?

  2. mircea57

    Cat timp CNA bate apa in piua si nu ia promt masuri impotriva delatiunii mediatice, de ce mai trebuie acest CNA ??? Oricum, de la distanta se vede foarte bine ce face unul, sau altul ! Si ce nu face…..In alta ordine de idei, exista in tara asta, vre-un fel de Autoritate de control care sa-si faca treaba asa cum trebuie:CNA, Garda de Mediu, Garda Financiara, I.S.Constructii, Protectia Consumatorului, Corpul de Control al Primului Ministru, etc, etc……. despre ce vorbim, doamna ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *