24 ianuarie 2013 de 4 comentarii.

Votul a 7,8 milioane de romani, uitat de USL

Se vorbeste, zilele acestea, despre modificarea sistemului de vot pentru alegerea Parlamentului. Este o dezbatere care merita toata atentia si responsabilitatea politicienilor, dar si pe cea a societatii civile. Si, mai important, este o ocazie sa ne amintim ca avem o datorie neonorata fata de romani, inca din 2009: aceea de a pune in practica vointa exprimata de romani prin referendum, de a avea un Parlament unicameral, cu 300 de alesi.

Experienta ne-a aratat ca sistemul de vot poate fi imbunatatit, pentru ca urmatorul Parlament sa reflecte mai fidel si mai echitabil optiunile politice ale romanilor. Impreuna cu colegii din PDL, sustin introducerea sistemului de vot mixt, pe modelul german, care sa imbine votul pe liste si uninominalul majoritar. In acest sens, pregatim o propunere concreta, pe care o vom lansa in dezbatere publica in aproximativ o saptamana.

Cred, insa, ca orice proiect de modificare a legii electorale care ignora rezultatul referendumului din 2009 este unul in interesul politicienilor, si nu al oamenilor pe care trebuie sa ii reprezinte.

Modificarea legii electorale trebuie discutata in contextul modificarii Constitutiei, prin care putem pune in practica un vot covarsitor pe care romanii l-au dat in 2009. 7,8 milioane de romani au cerut Parlament cu 300 de membri, si aproape 7 milioane Parlament unicameral. Pentru o alianta care se identifica cu poporul, la nivel declarativ, USL uita extrem de repede ce vrea poporul. E drept ca in Romania ipocrizia si minciuna au ajuns la putere. “USL-ul poporului” ne-a spus in decembrie 2012, prin vocea dlui Fenechiu, ca “poporul a gresit” la referendumul din 2009.

Noi, cei de la PDL, nu credem ca poporul greseste. De aceea nu putem fi de acord cu viziunea USL – Parlament bicameral doar cu schimbare de atributii, din doua motive bine intemeiate. O data, pentru ca nu respecta vointa populara. Si apoi, pentru ca propunerea de a avea o camera care sa reprezinte regiunile compromite complet ideea de descentralizare, care sta la baza regionalizarii Romaniei.

Avem sansa de a crea o lege electorala mai buna si mai eficienta, care sa nu mai genereze nedreptati. Sa incepem, deci, de la a remedia nedreptatea pe care le-am facut-o alegatorilor – aceea ca vreme de trei ani, nu am pus in practica ceea ce ne-au cerut.

4 comentarii Etichete:
 1. cosmin

  Consider ca Parlamentul unicameral cu 300 de alesi este cea mai oportuna alegere raportata la acesta perioada prin care trece Romania astazi

 2. Ana

  USL a demonstrat inca o data, ca parerea poporului roman este prea putin importanta in comparatie cu ceea ce isi propun sa obtina! In schimb, parerea poporului este foarte importanta doar daca se pune problema unor alegeri…

 3. Luca

  eh. si inca nu am vazut nimic. stai sa se apuce USL de treaba cu adevarat, sa vezi atunci criza …

 4. Simo

  Si ce va urma… asta a fost doar inceputul…. usor usor ne intoarcem in comunism..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *